פירוש השם
Qu Chi – פירוש השם: Qu = כפוף, עקום, נשען. Chi = בריכה, אגם.
השם מתאר את ה-Qi שנאסף ונשפך לתוך נקודת הים, כפי שהמים נאספים ונשפכים אל האגם. הנקודה ממוקמת בעיקול של המרפק ולכן נקראת "האגם/ הבריכה שבעיקול".
* יש מקורות (מועטים) בהם שם הנקודה הוא Yang Ze – פירוש השם: Yang = יאנג, בהיר. Ze=ביצה. ההסבר הוא: הנקודה ממוקמת על מרידיאן Yang והיא נק’ הים.
מיקום הנקודה
במרפק, באמצע הדרך בין נק’ LU-5 והבליטה החיצונית של עצם ה-Humerus . בקצה הקפל הקוביטלי (Cubital Crease ).
* יש למצוא את הנקודה כאשר המרפק מכופף או כשכף היד מונחת על החזה.
איכות הנקודה
נק’ ים
בספר "ה-Ling Shu " נאמר: "כאשר מחלה נמצאת ברמת ה-Yang בתוך ה-Yang (העור), דקור את נקודת הים על מרידיאן ה-Yang ". ברב המקרים של מחלות עור בפרקטיקה הקלינית, נשתמש בנקודות הים של המעי הגס ושלפוחית השתן (LI-11 + BL40 ) בטיפול. בפרק אחר, באותו הספר נאמר: "במחלות של הקיבה ובמחלות הנובעות מתזונה לא מאוזנת, יש לבחור את נקודת הים".
בספר "הקלאסיקה של הקשיים" נאמר: "נקודות ים טובות לטיפול ב-Qi מורד ובשלשול".
נק’ האדמה
עפ"י תיאורית חמשת האלמנטים זו נקודת חיזוק, נקודת האימא (אלמנט האדמה על גבי אלמנט המתכת) . לכן נשתמש בה כאן לחיזוק אלמנט המתכת
נק’ Ghost
המטפל הנודע ברפואה סינית Sun Si-miao משושלת Sui , הכליל את LI-11 כאחת משלוש עשרה נקודות ה-Ghost . נקודות אלה במיוחד, מטפלות בבעיות פסיכיאטריות ובאפילפסיה.
נק’ כוכב שמימי (Heavenly Star)
המטפל הנודע Ma Dan-yang משושלת Jin , הכליל את נק’ LI-11 כאחת מאחת עשרה נק’ "הכוכב השמימי". הוא בחר מבין כל נק’ האקופונקטורה, את האפקטיביות והחיוניות ביותר לטיפול בפתולוגיות של חום בגוף, בעיות עור, לחץ דם גבוה ופתולוגיות של הזרועות.
Ah Shi
הנקודה LI-11 היא נק’ מקומית ראשית לטיפול במרפק טניס (Tennis Elbow ).
דיקור
יש לחדור במאונך, 1 צ’ון – 1.5 צ’ון, או לדקור ו"לחבר" עם נק’ HT-3 .
יש לבצע טכניקת פיזור, למעט מקרים בהם אנו נבחר בנקודה בכדי לחזק את אלמנט המתכת או את הגפיים העליונות.
פעילות
מטהרת חום, מקררת את הדם, מסלקת רוח, מיבשת לחות ומפסיקה גרד.
מרידיאני ה-Yang Ming) LI-ST), נחשבים כמלאים ב-Yang Qi . נקודות לאורך מסלול ה-LI הן מהחשובות לניקוי חום עודף מהגוף. LI-11 היא אחת מהנקודות הראשיות לטיהור אש וחום מהגוף. נשתמש בה בכל המקרים שחום עודף חדר לגוף ופוגע בשכבת ה-Yang Ming או ברמת ה-Qi , וכשכבר אין צמרמורות (להבדיל מנקודה LI-4 , שמטפלת בחום עודף בעודו בשכבה החיצונית של הגוף והצמרמורות עדיין קיימות).
אינדיקציות
מערכת החיסון: חום גבוה שאינו יורד, פגיעת קור עם שרידי חום שאינם נעלמים, צמא המלווה בהזעה תוך כדי השתייה וכאשר המטופל אינו שותה העור יבש וחם למגע. כאב גרון, אובדן קול, כאב שיניים, אודם וכאב בעיניים, דמוע יתר, כאב בחלק הקדמי של האוזן.
עור: שושנה בעור, אקנה, אורטיקריה (סרפדת), עור יבש, גרד בעור, פריחות, אקזמות.
מערכת קרדיו-וסקולרית: תחושת לחץ בחזה, זיכרון ירוד, יובש בלשון, סחרחורת, לחץ דם גבוה, זפקת (Goiter ) .
מערכת העיכול: כאב טורדני בבטן העליונה, הקאות ושלשולים.
נוירולוגיה: נימול בידיים, תחושה שלכאב בכל הגוף, כאבים שנודדים ממקום למקום, התכווצויות כרוניות, הגבלת תנועה וכאבים במרפק ובכתף, חולשה של המרפק, נפיחות ואודם של הזרועות, אפילפסיה, ניוון של הרגליים, כאב ונפיחות בעקב.
נפש: מאניה, חוסר שקט נפשי, אינסומניה.
מחקר קליני
השפעת אלקטרו-אקופונקטורה על נקודות LI-11 +LIV-3 להורדת לחץ הדם בחולים צעירים הסובלים מיתר לחץ-דם.במחקר שנערך בבית החולים המסונף לאוניברסיטת שאנדונג לרפואה סינית , בסין (Shandong University of TCM ), בחודש ינואר 2011, בוצע מחקר קליני השוואתי של האפקט הטיפולי של אלקטרו-אקופונקטורה על נקודות הדיקור LI-11+LIV-3 (מול תרופות קונוונציונאליות להורדת ל.ד.
שיטת המחקר: נלקחו 60 חולים צעירים הסובלים מיתר ל.ד וחילקו אותם לשתי קבוצות אקראיות: 30 חולים בכל קבוצה. בקבוצת האלקטרו, טופלו החולים באלקטרו-אקופונקטורה בנקודות LIV-3+LI-11 . בקבוצת הטיפול הקונוונציונאלי, טופלו החולים בתרופה קפטופריל (Captopril ) שנלקחה דרך הפה. בשתי הקבוצות נבדק ל.ד בשעות שונות במהלך היום והלילה, במשך 14 יום.
תוצאות: אלקטרו-אקופונקטורה על נקודות הדיקור LI-11 Quchi ו-LIV-3 Taichong הפחית את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי בחולים צעירים עם יתר ל.ד (כל P > 0.01). באותה האפקטיביות בהשוואה לקבוצת הטיפול הקונוונציונאלי (כל P > 0.05).
מסקנה: לאלקטרו-אקופונקטורה על נקודות LIV-3+LI-11 יש השפעה ארוכת טווח להורדת ל.ד לאורך היום והלילה בחולים צעירים עם יתר ל.ד ויש לקחת בחשבון את היתרונות של אי לקיחת התרופה (תופעות לוואי, השפעה קצרת טווח, הרגל) הקונוונציונאלית.
רק בריאות.
ד"ר גיל וינבאום(ND-CA)- מטפל ומרצה ברפואה משלימה. הקליניקה לרפואה משלימה.