מדובר בשם של רובוט משוכלל מסדרת מסע בין כוכבים וגם לא מדובר בקוטל מקקים חדש של חברת סנו. CoQ10 הוא אנטי אוקסידנט רב עוצמה, המונע תהליכי הרס וחמצון, מונע היווצרות טסיות דם ומאפשר את ייצור האנרגיה בתאי הגוף. צריכה קבועה של CoQ10 עוזרת בהרחקת גורמי סיכון רבים ומשפרת את המצב הבריאותי של האדם בעשרות מונים. במאמר זה אסקור את הסיבות ואופן השימוש בתוסף זה.

מה זה קואנזים Q10 , והיכן הוא נמצא?

CoQ10 נקרא גם בשם Ubiquinone (יוביקינון).הוא נתגלה לראשונה בשנת 1957 ע"י ד"ר פרדריק קראן שבודד אותו ממיטוכונדריה של לב בקר.

coenzyme (קואנזים) הוא חומר הפועל יחד עם אנזימים כדי לעורר פעילות מסוימת בגוף. CoQ10 הוא חומר דמוי ויטמין המסיס בשומן חומר זה מסנטז בגוף מחומצות האמינו טירוזין ומוולונאיט, ומהווה קו-אנזים המשרת אנזימים חשובים במיטוכונדריה, במסלול הידוע כ-phosphorylation oxidative (פוספורילציה חמצונית), שמטרתו ליצור כמות מרובה של מולקולות ATP שהן ספקיות האנרגיה לכל חילוף החומרים בגוף.

כמו כן, ל- CoQ10 בצורתו המחוזרת יש השפעה במניעה של חמצון תרכובות שומן. בנוסף, הוא מונע מהרדיקאלים החופשיים לגרום נזק חמצוני לרקמות שונות (בעיקר לכלי הדם והלב).

CoQ10 מצוי בעיקר ברקמות שריר ועצבים ובאיברים הצורכים כמות רבה של אנרגיה כמו: לב, מוח, כבד, כליות ולבלב.

מתי נוצרת ירידה ברמות של CoQ10 בגוף?

תקופות ארוכות של סטרס.

עישון.

חסר של ויטמיני B .

חסר של ויטמין C .

דיאטה לא מבוקרת.

באנשים העוסקים בפעילות גופנית ענפה.

לקיחה של תרופות ממשפחת הסטטינים: סימוביל, סימבאקור, ליפיטור, לובאליפ, ליפידל, קרסטור, פרבליפ.

עם הגיל חלה ירידה בכמות ה-CoQ10 בגוף ובמיוחד לאחר גיל 40.

מהם הסימנים של ירידה ברמות של CoQ10 בגוף?

מחלות חניכיים.

לחץ דם גבוה.

אי ספיקת לב.

טרשת עורקים.

עייפות מוגברת.

מהם המקורות שמהם ניתן לקבל CoQ10 ?

בשר, בעיקר איברים פנימיים (יש לקחת בחשבון גם את הנזק שבצריכת איברים פנימיים…).

פירות ים (לא מיועד לאנשים שומרי כשרות…).

דגי מקרל.

סרדינים.

שמן סויה.

בוטנים.

כתוסף תזונה.

לגוף יש יכולת ליצר CoQ10 מהחומצה האמינית טירוזין, אך מדובר בתהליך מרכב מאוד שדורש לפחות שמונה ויטמינים שונים וכמה יסודות קורט. מחסור באחד מהגורמים הללו, פוגע ביכולת הגוף לייצר CoQ10 .

באלו מצבים יש לצרוך CoQ10 ?

מוטיליות נמוכה של תאי הזרע

כ- 40% מבעיות של אי-פיריון של זוגות נובעת מבעיה בזרע. מוטיליות (תנועתיות) נמוכה של תאי זרע היא אחת הסיבות לבעיה בזרע. לקיחה של 100 מ"ג ליום של CoQ10 משפרת את התנועתיות של תאי הזרע.

פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית

אחת הסיבות להופעת פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית היא שיבוש בחילוף החומרים במיטוכונדריה. כתוצאה מכך עלולה להתרחש ירידה באספקת האנרגיה לתאי השרירים והרקמות בגוף. כתוצאה מכך האדם עלול לחוש בעייפות וכאבים. לקיחה של 200 מ"ג ליום של CoQ10 מונעת את הפגיעה הזו.

מיגרנה

מחקר שהתפרסם בשנת 2002 ובחן 32 אנשים הסובלים מהתקפי מיגרנה, שקיבלו 150 מ"ג ליום של CoQ10 , הפחית את התקפי המיגרנה היומיים.

מחקר עדכני יותר שפורסם בשנת 2005 בכתב העת הנכבד Neurology , מדווח על ניסוי ב-42 סובלים ממיגרנה שטופלו עם CoQ10 במינון של 300 מיליגרם ליום, בניסוי נמצאו היתרונות הבאים: בעוד שבקבוצת המטופלים ב-CoQ10 נמסר על 47.6% מהמטופלים שהעידו על הפחתה של 50% ומעלה בתדירות התקפי הכאב, לעומת כ 14% מהקבוצה שלא טופלה. לקיחה של 300 מ"ג ליום של CoQ10 מפחיתה משמעותית מיגרנות.

פרקינסון

CoQ10 נוסה בשלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון בניסוי קליני רב-מוסדי כפול-סְמיות שנערך ע"י ד"ר קליפטרד שולץ מבית הספר לרפואה בסאן דייגו נבדקו 80 מטופלים שקבלו מדי יום 1200 מ"ג של CoQ10 . נמצא ש-CoQ10 הפחית את הדעיכה התפקודית בחולי פרקינסון ב-44%. ההשפעה הניכרת ביותר הייתה על ביצוע פעולות היומיום כמו: לאכול ולהתלבש לבד. לקיחה של 1200 מ"ג ליום של CoQ10 מונעת את הידרדרות של פרקינסון בשלביו ההתחלתיים (לעיתים יש תופעות לוואי כתוצאה מלקיחה של כמות גדולה כזו, יש להתייעץ עם רופא/ מטפל מוסמך כדי לנטר את התופעות הללו).

סוכרת

מחקר משנת 2002 שבו ניתן 200 מ"ג CoQ10 לחולי סוכרת הראה כי הייתה אצלם הפחתה בערכי A1C (סוכר המוגלובין, שמראה את מצב הסוכר באדם בשלושת החודשים האחרונים).

יתר לחץ דם

מאמר מסכם של 8 מחקרים שנעשו בשנת 2003 על השפעת CoQ10 על לחץ הדם, הראה כי ה- CoQ10 הצליח להפחית את ערכי לחץ הדם בצורה משמעותית- 16 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי ו- 10 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי.

מחקר משנת 2004 בכתב העת Circulation , מצביע על כך שנטילת CoQ10 בהשוואה לפלצבו, שיפרה את ההישרדות לתקופה של 3 חודשים באלה שעברו שלב של החייאה (cardiopulmonary resuscitation ), אך מדובר במדגם קטן במיוחד של נבדקים שמחליש את מסקנות הניסוי. ממצאים ראשוניים מייחסים שיפור למדדים של טרשת עורקים בצריכת CoQ10 בהשוואה לפלצבו. 

לקיחה של 300 מ"ג ליום של CoQ10 עוזרת בהפחתת לחץ הדם.

מחלות לב וכלי דם

CoQ10 מצוי במיטוכונדריה ("מקור האנרגיה של התא") כששריר הלב העשיר מאוד בתאי מיטוכונדריה נפגע, קיימת ירידה בכמויות . CoQ10 מחסור שכזה עלול ליצור קושי בהתכווצות שריר הלב, הגדלה בחמצון השומנים שבמעטפת תאי הלב והרס מתמשך של שריר הלב. מחקרים הראו כי CoQ10 יעיל לחולי לב וכלי דם, אנגינה פקטוריס, קצב לב לא סדיר, וצניחת השסתום המיטראלי.

מתן CoQ10 לחולי לב משפר את היכולת הגופנית שלהם ואת איכות חייהם.

מחקרים מראים שיפור בהתכווצות הלב לאחר מתן CoQ10 במחלת לב איסכמית, מאחר והוא משפר את זרימת הדם. עוד נמצא כי יש ליטול מספר חודשים CoQ10 עד שמתקבלות תוצאות.

בנוסף, CoQ10 גם מונע היווצרות טסיות דם והורדת הקרישות, ובכך מפחית סיכון להיווצרות קרישי דם.

מחקר שנעשה ב-73 מטופלים שנטלו CoQ10 במינון יומי של 120 מ"ג מיד לאחר שעברו אוטם שריר לב הראה כי לאחר שנה הקבוצה שטופלה ב-CoQ10 , נצפתה ירידה משמעותית באירועי לב במהלך אותה שנה. הניסוי הקליני ENDOTACT שתוצאותיו התפרסמו ב-2005, מייחס ל-CoQ10 שיפור זה בהחלשת תסמינים של אי-תפקוד בשכבת האנדותל של כלי הדם. לקיחה של 120 מ"ג ליום של CoQ10 משפרת משמעותית את השיקום לאחר מחלות לב. מינון של 30 מ"ג ניתן כמניעה לאנשים עם סבירות ללקות במחלות לב וכלי דם.

זקנה

כפי שציינתי, מעל לגיל 40 ובמיוחד כאשר האדם מזדקן, ישנה ירידה ברמת ה- CoQ10בגוף. המיטוכונדריה ("מקור האנרגיה של התא") נעשית פגיעה לנזק חמצוני. לקיחה של 30 מ"ג ליום של CoQ10 מונעת את הפגיעה במיטוכונדריה ומחזקת את מע’ החיסון.

CoQ10 הוא נוגד חמצון ומסיס בשומן. CoQ10 מגן על הרכיבים השומניים בכל הגוף. רשתית העין (שמורכבת ברובה משומן) נפגעת כתוצאה מניוון שמקורו בהזדקנות. אצל מעל ל-80% מאנשים הלוקים בניוון מקולרי גילי נתגלה חסר משמעותי של CoQ10 . לקיחה של 60 מ"ג ליום של CoQ10 מונעת את הפגיעה הזו.

תרופות להורדת כולסטרול

כיום, הסטטינים הם התרופה הכי נמכרת בעולם!!!. בין השמות המסחריים לקבוצת תרופות אלה ניתן למצוא את הסימוביל, הסימבאקור, הליפיטור, הלובאליפ, הליפידל, הקרסטור והפרבליפ. תרופות אלה מעכבות את אנזים הכבד HMG CoA reductas שמסייע לכבד ביצור הכולסטרול. אנזים זה משתתף גם ביצירת CoQ10 . מחקר שפורסם ב- Journal of Clinical Pharmacology הראה שנטילת תרופות מסוג סטטינים במשך שלושה חודשים מורידה את רמות ה- CoQ10ב- 40% בממוצע!. נמצא כי לקיחה יומית של 100 מ"ג ביום, מבטלת את ההשפעה המזיקה של הסטטינים.

המלצה ואזהרה

המלצה

כדי להבטיח ספיגה טובה מומלץ לקחת CoQ10 בטבלית מציצה וגם עם ארוחה מעט שומנית, להגברת הספיגה.

לא מומלץ לקחת CoQ10 לפני השינה כיוון שהוא מגביר את הערנות.

אזהרה

אין השפעות גומלין ידועות ל CoQ10 ואין נתונים לגבי השפעתו על ילדים, נשים הרות ומיניקות. במחקרים קליניים נמצא כי פחות מ 1% מהמשתמשים, קיימת אי נוחות במערכת העיכול.

כמו כן, תיתכן אינטראקציה לא רצויה בין CoQ10 לקומאדין וסיכון להפחתת הערך INR . במחקר שנעשה על 24 מטופלי קומאדין שטופלו במקביל ב 100 מ"ג CoQ10 במשך חודש, לא היה שינוי בערכי PT ו – INR .

מאחר ויש פוטנציאל ל- CoQ10 להשפיע על רמת ערכים אלו על לחץ הדם וערכי הגלוקוז. בחולי כליות, חולי כבד, אנשים המטופלים באספירין, בקומאדין, בטיפול כימותרפי וחולים במחלות כרוניות, מומלץ להיוועץ באיש מקצוע לפני תחילת שימוש ולהיות במעקב רפואי כל זמן השימוש (יש לעקוב אחר ערכי PT ו – INR ).

לסיכום

CoQ10 הוא אנטי אוקסידנט חזק ויעיל, המונע תהליכי הרס וחמצון, מונע היווצרות טסיות דם ומאפשר את ייצור האנרגיה בתאי הגוף.

צריכה קבועה של CoQ10 מומלצת לאנשים מעשנים, ספורטאים, לאנשים המעוניינים למנוע את נזקי הסביבה ולעכב תהליכי הזדקנות, חולי סוכרת, חולים במחלות לב, למעוניינים לשפר את זרימת הדם, לסובלים ממיגרנות, לנוטלי תרופות להפחתת כולסטרול, ובמקרים של פיברומיאלגיה ועייפות כרונית.

מומלץ תמיד לשמור על אורח חיים בריא הכולל דיאטה מאוזנת ולעסוק בספורט. ובנוסף לכך, לקחת CoQ10 כדי להרחיק גורמי סיכון רבים ולשפר את המצב הבריאותי.

רק בריאות.


ד"ר גיל וינבאום (ND-CA)- מטפל ומרצה ברפואה משלימה. הקליניקה לרפואה משלימה.

Post Author: pixelit

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may also like

תסמונת קדם ויסתית- P.M.S Pre Menstrual Syndrome – הטיפול הטבעי/ מאת ד"ר גיל וינבאום (ND-CA)

אומדנים מדויקים מצביעים על כך שכ- 35% מכלל הנשים סובלות

הישגים בלימודים ותזונה / ד"ר גיל וינבאום (ND-CA)

הישגי תלמידי ישראל בשנים האחרונות מצביעים על מגמה ברורה של

INSOMNIA- אינסומניה בראי הרפואה המשלימה/ מאת ד"ר גיל וינבאום (ND-CA)

זהו החלק השני בסדרת המאמרים בנושא אינסומניה. בחלק זה אסקור